Vaccinatie voor honden en puppy's
Ongeacht het ras of de grootte van uw hond, is het aangewezen om uw hond te vaccineren met de voorgestelde standaardvaccinaties. Het gaat om de volgende vaccins:
- De vaccinatie voor puppy’s zal normaal gezien al bij de fokker plaatsgevonden hebben. Dit gebeurt immers op de leeftijd van 6 weken en beschermt enkel tegen hondenziekte en het parvovirus.
- De tweede en derde grote vaccinatie vindt plaats op de leeftijd van 9 en 12 weken en beschermt tegen het parvovirus, hondenziekte, hepatitis, rattenziekte en kennelhoest. Een herhalingsvaccin wordt daarna jaarlijks op de verjaardag van Uw hond toegediend. Wij brengen u hiervan op de hoogte per sms.
- Wanneer uw hond meegaat naar het buitenland is een rabiësinenting verplicht. Deze moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden en de pup moet minstens 15 weken oud zijn. Het vaccin is 3 jaar geldig. Neem voor de zekerheid even contact op indien je van plan bent te gaan reizen met je huisdier.
Voeding voor honden en puppy's
Wij raden een kwalitatieve goede voeding aan, zoals Hill’s Vet Essentials, of de merken Royal Canin en Calibra zijn op bestelling verkrijgbaar.
Puppy’s krijgen het best aangepaste puppyvoeding. Afhankelijk van het ras kunt u opteren voor puppyvoeding mini, medium of large breed. Laat u uw hond steriliseren of castreren? Dan mag u na de operatie overstappen op een aangepaste voeding voor volwassen honden.
Het is belangrijk om middelgrote en grote rassen niet te overvoeden, want dit kan leiden tot een snelle groei. Vraag daarom aan uw dierenarts wat de ideale portie voor uw hond is.
U kan ook voeding bestellen via onze website. Wij zorgen dat de voeding ten laatste na 3 dagen beschikbaar is.
Vlooien, teken en wormen bij honden en puppy's
Pups worden het best maandelijks ontwormd tot ze de leeftijd van 6 maanden bereikt hebben. Voor pups zijn er verschillende ontwormingsmiddelen op de markt, in de vorm van een pasta, een tablet of een pipet. Wanneer u met de pup langs komt voor de vaccinatie, wordt hier ook verder op ingegaan.
Honden worden het best tweemaal per jaar ontwormd. Voor volwassen honden adviseren we een ontwormingsmiddel in de vorm van tabletten, indien dit voor uw hond geen optie is, zijn er alternatieven in pipetvorm.
Nieuw sinds enkele jaren is de opmars van de longworm, die overgedragen wordt door slakken. Geadviseerd wordt om specifiek hiertegen te behandelen in het najaar (september-oktober). Let op; De klassieke ontwormingsmiddelen werken niet tegen dit type parasiet. We brengen je op de hoogte via een jaarlijkse mailing in augustus wat je precies moet doen.
Er wordt geadviseerd om uw hond het gehele jaar door te beschermen tegen vlooien en teken. Dit kan door middel van een tablet, een pipet of een spray. Vraag raad aan uw dierenarts of dierenartsassistent welk anti-parasitairmiddel het best is voor uw huisdier.
Een nieuwe puppy
Pups zijn verplicht gechipt en geregistreerd wanneer u hen bij de fokker gaat ophalen. Ook zijn zij steeds vergezeld van een Europees paspoort dat u eveneens afhaalt bij de fokker. Bij uw eerste bezoek, zullen wij steeds het chipnummer controleren. Is uw hond afkomstig uit het buitenland en daar ook gechipt? Vraag dan aan uw dierenarts om hem te registreren in België zodat hij steeds gemakkelijk te identificeren is.
Om een gezonde en energieke volwassen hond te krijgen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende factoren als uw hond nog een puppy is.
- Laat uw puppy op de juiste momenten vaccineren. (zie vaccinatie op maat)
- Geef aangepaste puppyvoeding aan uw kleine vriend. Puppy’s krijgen hun dagportie best in 2 à 3 maaltijden.
- Een pup moet eenmaal per maand ontwormd worden en dit tot hij 6 maanden oud is.
- Eén keer per maand behandelt u uw pup tegen vlooien. Let wel dat niet elk product geschikt is voor pups. Vraag advies!
- Geef uw puppy 1 keer per maand een anti-tekenmiddel tijdens de meest risicovolle maanden.
Operaties bij honden
Sterilisatie Teef
Vanaf januari 2019 bieden we de laparoscopische sterilisatie (kijkoperatie) aan, voor honden tussen 8 en 40 kg.
Normaal wordt een teef gesteriliseerd via een ‘open’ methode, dat wil zeggen dat de chirurg de buik open snijdt om zodoende de eierstokken te verwijderen.
Bij een laparoscopische sterilisatie wordt een camera en 2 zogenaamde werkkanalen in de buik gebracht (elk ongeveer een halve centimeter breed) en worden de eierstokken verwijderd via deze kleine openingen.
Het grote voordeel van deze ingreep is dat uw hond veel sneller terug op de been is, veel minder pijn heeft en minder ongemak heeft (minder wondcomplicaties).
Het steriliseren of castreren van een hond gebeurt het best voor de achtste levensmaand of voor de eerste loopsheid bij honden die minder dan 15 kg als volwassen hond gaan wegen. Voor zwaardere honden wordt wel gadviseerd om te wachten tot de eerste loopsheid voorbij is, om het risico op urine incontinentie te verlagen.
Waarom kiezen voor sterilisatie?
- Uw hond zal niet meer loops zijn.
- De kans op melkklierkanker wordt 200 maal kleiner.
- Er is geen risico meer op baarmoederontstekingen.
- Ongewenste dracht komt niet meer voor.
- Geen risico meer op schijnzwangerschap.
- Minder kans op suikerziekte.
Wilt u meer informatie over het steriliseren of castreren van uw hond? Contacteer ons!
De oudere hond
Wanneer uw hond een dagje ouder wordt, is het belangrijk om de gezondheidstoestand van uw trouwe viervoeter jaarlijks te controleren. Op die manier kunnen eventuele ouderdomskwalen (vroegtijdig) opgespoord worden. Onze dierenartsenpraktijk biedt daarom een aangepast programma aan voor honden vanaf 7 jaar.
Wat houdt het seniorenprogramma voor honden in?
Het seniorenprogramma voor honden bestaat uit verschillende onderdelen zoals een bloedonderzoek, algemene controle van de belangrijke functies, de vaccinaties, enz. Verschillende verschijnselen die kunnen wijzen op ouderdomskwalen komen hierbij aan bod, zoals:
- Minder actief, uitingen van pijn, moeilijker overeind kunnen komen (gewrichtsslijtage of artrose)
- Slechte adem, minder eetlust, extra gevoelig voor warm of koud eten (gebitsproblemen)
- Meer drinken en plassen, vermageren, overgeven, diarree (beginnende nierproblemen)
- Minder uithoudingsvermogen, hoesten, vermageren (hartproblemen)
- Het vertonen van desoriëntatieverschijnselen, minder interactie, een verstoord slaappatroon (symptomen van hersenveroudering)
- Tumoren
Is uw hond 7 jaar of ouder? Kom dan langs voor een uitgebreide gezondheidsscreening zodat uw huisdier comfortabel zijn oude dag tegemoet kan gaan.
Algemene tips voor uw hond
Bepaalde mini-rassen zoals de Chihuahua, de mini Pincher, de Maltezer, de Shih-tzu en de Yorkshire Terrier kunnen op jonge leeftijd last hebben van suikertekort. Dat is vooral te merken als ze ziek zijn of bij grote pauzes tussen de maaltijden.
Wat doet u wanneer uw hond een dipje heeft?
Het is niet aangeraden om continu suiker bij te geven, maar het is wel handig om steeds wat druivensuiker of suikerpasta (verkrijgbaar in onze praktijk) bij te hebben. Wanneer u merkt dat uw hond een suikerdipje heeft, kunt u hem dan wat suiker geven.