Endoscopie

Met een endoscopie of een maagdarmonderzoek kunnen we precies vaststellen welke ziekte of aandoening op welke specifieke plek in het spijsverteringsstelsel aanwezig is. Ook kan er een camera onderzoek gebeuren van de neusholte, oorholte, vagina en blaas. Dit kan nuttig zijn bij hardnekkig terugkerende verkoudheden, oor- en blaas ontstekingen. U krijgt ook steeds de video opnames mee naar huis.

Wanneer passen we een endoscopie toe?

We passen een endoscopie toe wanneer uw huisdier ondermeer last heeft van chronische diarree. Ook voor het opsporen van een maagzweer of darmpoliep kan een endoscopie toegepast worden. Bij verdenking op een maagontsteking is een endoscopie ook de meest aangewezen onderzoeksmethode om meer informatie te krijgen.

Met een endoscopie kunnen we ook vreemde voorwerpen verwijderen uit het maagdarmkanaal. Vaak kan op die manier een operatie vermeden worden.

Zware oorontsteking opgelost met video-otoscopie

Hoe verloopt een maagdarmonderzoek bij uw huisdier?

Voor een dergelijk onderzoek wordt uw dier volledig onder narcose gebracht. Daarna gaan we met een flexibele slang, die voorzien is van een camera, in het lichaam van het dier. We kunnen hiermee bijvoorbeeld ook kijken naar de keel, luchtpijp, slokdarm, maag en darmen van uw huisdier. Indien nodig kunnen we ook biopten (kleine stukjes weefsel) nemen voor verder onderzoek. Deze ingreep brengt weinig schade toe aan uw dier, waardoor uw huisgenoot snel terug op de been is. 

Laparascopie

De planning is om vanaf januari 2019 te starten met Laparoscopische ingrepen bij de hond. U kent dit waarschijnlijk onder de naam 'kijkoperatie'.

Vraag ernaar als je meer informatie wil!